Inspiratie & Improvisatie – door Jan Kuiper

Workshop Inspiratie & Improvisatie – door Jan Kuiper

Datum: zaterdag 4 februari
Locatie: Oliemulderstraat 51, Groningen
Tijd: 11.00 – 13.00 uur
Kosten: 20 euro
Aanmelden: info@groningenguitarcollege.nl of: 06-55378258

  • There is an ear for listening and there is an ear for playing, you need both to make good music  – Pat Metheny
  • What is music? Make the other musicians sound good  – Jaco Pastorius
  • When I play music I live in another time. Music Time – Pat Martino
  • Als je je thuis leert voelen in muziek, dan zul je je ook thuis gaan voelen in je eigenpersoonlijke, unieke en wonderbaarlijke leven – Jan Kuiper
  • Als gitarist heb je eigenlijk maar vier dingen nodig:Intuïtie, instinct, inspiratie en intelligentie.
    Maar een gitaar en een plectrum zijn ook best handig – Jan Kuiper

INSPIRATIE EN IMPROVISATIE OP DE GITAAR

Ik speel 45 jaar gitaar sinds mijn 15e. Als iemand mij vraagt wat ik doe, dan zeg ik dat ik gitarist ben en dat ik muziek maak. Dat klopt eigenlijk niet helemaal. Ik zou ook kunnen zeggen: dat ik speel met geluid.Maar wat moet je dan spelen, en is spelen niet meer iets voor kinderen en pokerplayers? Ik maak muziek. Maar wie is die IK dan? die dat doet. Zit hij in mijn oren? In mijn lichaam? In mijn vingers? In mijn gitaar?
Inspire betekent in het Latijn ademhalen, improvisatie komt van improviso ‘ het Latijnse woord voor onvoorzien, wat weer afgeleid is van providere wat vooruitzien betekent. Onvoorzien vooruit zien, dat is dus wat ik doe als ik gitaar speel. Maar ik luister ook naar mezelf terwijl ik aan het spelen ben. Eigenlijk…… heb ik werkelijk geen idee wat ik aan het doen ben als ik speel. En dat lijkt mij eerlijk gezegd ook veruit het aller beste.
Of zoals pianist Chick Corea ooit zei: “Music and Jazz are about not knowing”

In deze workshop laat ik je horen, wat muziek voor mij betekent en wat muziek voor jou zou kunnen betekenen.

Jan Kuiper.

http://www.jankuiper.com/