STICHTING FIVE GREAT GUITARS, GRONINGEN GUITAR COLLEGE & VRIJDAG,
presenteren samen een uniek gitaar project: “GUITAR POWER”

GUITAR POWER is een maandelijkse ontmoetingsplaats en platform voor alle gitaristen, gitaardocenten en gitaar fans in Noord Nederland.
De workshops vinden plaats in de prachtige concertzaal van VRIJDAG aan de St Jansstraat 7 in Groningen en zijn voor gitaristen van alle niveaus. Dus neem je elektrische scheurijzer, je akoestische singer-songwriter gitaar, je ronkende bas en je distortion ukelele of country banjo mee naar deze bijzondere gebeurtenis. De workshopleiders vertellen alles wat je wilt weten over flitsende solo’s, vette grooves en bijzondere akkoorden.

De workshops zijn van 14.00 tot 16.00 uur.
Pauze van 16.00 tot 16.30 uur
Van 16.30 tot 17.30 geven de workshopleiders een spectaculair concert, waar je kunt horen hoe verschillende gitaarstijlen op een natuurlijke manier met elkaar in conversatie gaan.

Een must voor iedere gitaarliefhebber!

 


 

Zondag 14 januari: Guitarpower, De Kick-off

Jaco Pastorius was een wereldberoemde bassist. Toen men hem vroeg wat muziek voor hem betekende zei hij: “Make the other musicians sound good” (Laat je medemusici goed klinken)
Tijdens deze middag kun je actief meedoen of ontspannen meeluisteren en ervaren wat het is om als gitarist een solo te spelen, een vette groove neer te zetten of een combinatie van beiden. Ook leer je wat de beste manier is om met andere musici samen te spelen. Je kunt namelijk op jezelf letten (speel-oor) maar ondertussen ook de andere musici volgen (luister-oor). Verschillende onderwerpen komen aan bod: Improviseren, slagtechniek, sound, rhythm en nog veel meer.

Op zondag 14 januari 2018 geven Eddy Zoey, Jan Kuiper en Digmon Roovers een meespeel workshop voor gitaristen van alle niveaus. Jong Talent:Dominggus Pfaff

14.00 – 16.00 uur Masterclass GUITAR GROOVES
16.00 – 16.30 uur Pauze
16.30 – 17.30 uur Concert met Eddy Zoey, Dominggus Pfaff, Digmon Roovers en Jan Kuiper.

Een must voor iedere gitaarliefhebber!

Je kan tickets bestellen op:
https://www.bijvrijdag.nl/ guitar-power-special-guest- eddy-zoëy-14-januari/ #.WjgwCVSdWqA

Entree: 21 euro
Adres: St. Jansstraat 7, Groningen

 


 

Zaterdag 27 januari: Muziek & Mindfullness
Yvonne de Hoop samen met Digmon Roovers en Jan Kuiper.

14.00 – 16.00 uur Masterclass MUZIEK & MINDFULLNESS
16.00 – 16.30 uur Pauze
16.30 – 17.30 uur Meditatie les met Yvonne de Hoop

“Geluk is het enige wat zich verdubbelt als je het deelt” Seneca

Als we muziek maken, doen we dat niet alleen met ons lichaam, onze geest doet ook mee, en we voelen ook allerlei verschillende dingen. En… als het goed gaat worden we er ook nog eens heel erg gelukkig van. De keerzijde is dat we vaak zo gespannen zijn “om het perfect te doen” dat we daardoor vergeten hoe leuk en bijzonder het eigenlijk is om muziek te maken. Als onze gedachten nou eens een beetje rustiger zouden zijn, dan kunnen we vast en zeker veel meer genieten van het maken van muziek, zowel in je eentje als met anderen. In deze workshop vertellen we hoe je meer ontspannen muziek kunt maken, door middel van het rustig maken van je ademhaling en het ontspannen van je lichaam. Aansluitend geeft Yvonne de Hoop een meditatieles samen met Jan en Digmon.

https://www.bijvrijdag.nl/labwekenactiviteiten/guitar-power-muziek-mindfullness-270118/#.Wl2v1pOdWqB

 


 

Zaterdag 3 februari – AFRICAN RHYTHMS
Zoumana Diarra, Dra Diarra – percussie, Mousse Pathe M’Baye – percussie, Digmon Roovers en Jan Kuiper

14.00 – 16.00 uur Masterclass AFRICAN RHYTHMS
16.00 – 16.30 uur Pauze
16.30 – 17.30 Concert met Zoumana, Dra, Mousse, Digmon en Jan.

“Afrikanen tellen nooit”Pape Seck

Naast de melodie is ritme het allerbelangrijkste element in de muziek. Afrikaanse muziek is niet alleen de bron van alle hedendaagse ritmes, Afrikaanse muziek is! alleen maar ritme. Of je nu naar Salsa, Latin, Funk, Jazz of Pop luistert, alle oerritmes komen uit Afrika. Als je een Afrikaanse percussie groep hoort, dan heeft ieder instrument een eigen partij, die naadloos past in alle andere partijen. Het is een soort vlechtwerk van ritme. Zoumana Diarra komt uit Mali en is een specialist in deze ritmes. Hij vertelt hoe je ze op de gitaar kunt spelen, en laat horen hoe je zo op de traditionele Afrikaanse instrumenten zoals de kora (harp) en de balafon (houten xylofoon) kunt spelen. Tijdens het concert spelen twee super percussionisten uit Mali en Senegal mee. Stilzitten is er bij deze masterclass niet bij.

MOVE YOUR ASS AND YOUR MIND WILL FOLLOW…!

 

 


 

Zondag 25 maart – Gypsy Jazz

Paulus Schäfer, gypsy-gitaar, samen met Jan Kuiper en Digmon Roovers – gitaar

14.00 – 16.00 uur Masterclass Gypsy Gitaar
16.00 – 16.30 uur Pauze
16.30 – 17.30 uur Concert met Paulus, Digmon en Jan.

“Wat Django allemaal met twee vingers kon spelen, kunnen de meeste gitaristen niet eens met vier”

Gypsy Jazz is een muziekstijl die ontwikkeld en vernieuwd is door  Django Reinhardt een virtuoze Sinti gitarist, die ondanks een handicap   (veroorzaakt door brandwonden aan zijn linkerhand) een unieke nieuwe en  virtuoze speelstijl ontwikkelde in Parijs rond 1940 met zijn ensemble Hot Club du France. Paulus Schäfer (geboren 1978) is één van de meest getalenteerde Gipsy Jazz gitaristen van Nederland is, en wordt in de Gipsy-jazz scene breed erkend. Geboren in de Nederlandse Sinti gemeenschap leert hij al op vroege leeftijd gitaar spelen. Hij leert door te luisteren naar zijn idool Django Reinhardt en andere grote Sinti gitaristen. Hij leert het meest van Wasso Grünholz en Stochelo Rosenberg  – twee legendes binnen de Sinti gemeenschap. Ze stimuleren hem vooral om zijn eigen unieke sound te ontwikkelen.

 


 

Zondag 22 april – FINGERPICKING-STYLE

Peter van Elswijk – Fingerpicking gitaar, Jan en Digmon.

14.00 – 16.00 uur Masterclass:
16.00 – 16.30 uur Pauze
16.30 – 17.30 uur Concert met Peter, Digmon en Jan.

“Een hele band op één gitaar”.

FINGERSTYLE……Wat is dat nu precies?
Is dat het aanslaan van de snaren met de vingers of is er toch nog “iets “meer aan de hand?
Kan je duim van je slaghand zich autonoom bewegen tov de andere vingers en kunnen zelfs je vingers zich afzonderlijk van elkaar bewegen terwijl de duim iets anders doet?…..en kan je er dan ook nog bij zingen…????
Het lijkt erop dat het iets meer is dan alleen motoriek.
Hoe “bedenk “je dit allemaal en hoe doe je dit terwijl je er helemaal niet meer bij nadenkt????
Dat is het doel van deze workshop…: je heel bewust laten zijn van wat je doet met je slaghand zodat je de verschillende partijen die je tegelijkertijd speelt kan blijven zien en voelen.